מהו מוקד תשלומים?

פעם, עוד לפני שהטכנולוגיה השתלטה על חיינו, כל עסקאות הרכישה והתשלום נעשו באופן בלתי מתווך. מאז, כמובן, השתנו פני הדברים. לא רק רכישות באמצעות האינטרנט, כמובן.

אלו הם גם מוקדי התשלומים, המאפיינים כיום חברות עסקיות גדולות ומוסדות ציבוריים כאחד.

אנחנו נתייחס למאפיינים העיקריים של מוקדים מסוג זה, וכן נענה על שאלה מרכזית אחת: האם ניתן להתבסס עליהם באופן מוחלט?

קווים לדמותם של מוקדי התשלומים

מוקדי תשלומים, מיותר אולי לציין, הם מוקדים טלפונים, אשר באמצעותם יכול אדם לשלם – בין אם חשבונות או חובות, ובין אם עבור מוצרים חדשים.

התכלית העיקרית שלהם היא לקצר תהליכים: ידוע שבאמצעות המענה הטלפוני יכול אדם לחסוך שעות ארוכות בהגעה פיזית למקום מסוים. עם זאת, הרי שמטבע הדברים השימוש במוקד תשלומים מגביל את אפשרויות התשלום, שעה שנדרש שהוא ייעשה באמצעות כרטיס אשראי בלבד.

בישראל, ניתן למצוא כיום לא מעט מוקדי תשלומים. לעיתים הם פועלים בקו נפרד, ולעיתים כשלוחה של מערכת ניתוב שיחות מקיפה הרבה יותר.

ברמה הכללית, קשה לומר בדיוק האם הישראלים מעדיפים להסתמך על התשלומים, או לחילופין לבצע את התשלום באמצעות האינטרנט. זוהי סוגיה בעלת היבטים רבים, הנתונים לשיקול דעתו של האדם המשלם בלבד.

אוטומטי, או מאויש?

חשוב לבצע אבחנה בין שני הסוגים העיקריים של מוקדי תשלומים. הראשון מבוסס, אך ורק, על מערכת ממוחשבת, אשר מקבלת את תשובות המתקשרים, ומבצעת פעולות באופן אוטומטי.

כך, למשל, יכול הלקוח להקיש את פרטי תעודת הזהות או כרטיס האשראי שלו. בסוף התהליך, ורק לאחר שהאדם יודע בדיוק כמה הוא שילם וכיצד, יקבל הוא הודעה על ביצועה של העסקה. מכאן, אגב, יכולה להישלח אליו אסתמכתא על התשלום במספר אופנים.

האפשרות השניה, הנפוצה עד מאד, היא המוקדים הטלפונים המאוישים. בהם, צוות טלפנים, בעלי הכשרה מתאימה, מנהל את ההתקשרות אל מול הלקוחות.

ברוב המקרים מדובר בשיחות נכנסות למוקד, אך לא בהכרח. בדרך זו, כמובן, מקבל האדם המשלם את ה"מגע האנושי", שמהווה לעיתים את ההבדל בין השלמת הרכישה לויתור עליה. הוא יכול לשאול שאלות, לנסות לנהל משא ומתן עם נציג המכירות. לא פעם, אמצעים אלה משפרים את העסקה בעשרות מונים.

שעות הפעילות של כל מוקד משתנות על פי סוגו, וראוי לתת על כך את הדעת. ישנם מוקדים אשר פועלים רק בשעות מסוימות ביום, ולעומתם אלה שניתן להתקשר אליהם 24 שעות ביממה.

סוגיית הבטיחות במוקדי תשלומים

גורם אשר מרתיע רבים טרם השימוש במוקדי התשלומים נוגע לשאלת הבטיחות. אחרי הכול, הם משוחחים בקו טלפון שנתפס עבורם כלא מאובטח – החשש הוא שהפרטים האישיים שנמסרים בשיחות אלה יגיעו לידי צד שלישי, שיעשה בהם שימוש לרעה. ובכן, ברמה הכללית ניתן לטעון כי החששות האלה, בישראל של 2013, אינם מוצדקים בהכרח.

מדוע? ובכן, כל חברה עסקית אשר מכבדת את עצמה, על כל שכן מוסד ציבורי או ממשלתי, נוקטים באמצעי האבטחה הנוקשים ביותר המוכרים כיום בשוק.

המוקדים הטלפונים בישראל עומדים בסטנדרטים גבוהים ביותר של בקרה ובטיחות, וניכר כי אין מניעה להשתמש בהם. ועדיין, חשוב מאד לברר כי אותו מוקד אכן מקושר לאותו גוף אשר איתו מנסים ליצור קשר. בדיקה באתר האינטרנט של החברה או המוסד, למשל, עשויה למנוע אי הבנות מסוג זה.

כאשר מדובר בשיחות הנכנסות לאותו לקוח, לעומת זאת, נדרש לגלות משנה זהירות. רק לאחרונה שמענו על החשדות לפיהן נציגים של הוט התחזו לנציגי יס, ו"בישרו" ללקוחותה החברה על ייקור חבילות הערוצים שברשותם. חשוב מאד לבקש מהאדם בקו השני להזדהות, ולשים לב לכל דבר חשוד בהתנהגותו.

אתר מוקדים טלפוניים הוקם במטרה  להעניק לגולשים אפשרות ליצור קשר מהיר ונוח עם כל הגופים החשובים בישראל. 

תוכן עניינים

דילוג לתוכן